VÝBORNÁ BÁBOVKA Z ČERVENÉ ŘEPY
Bábovka z červené řepy
Ingredience na 1 klasickou bábovku z červené řepy jsou následující:
2 až 3 střední kusy řepy
1 hrnek hladké mouky (špaldové nebo žitné)
1/2 hrnku řepkového nebo kokosového oleje
1/2 hrnku sladidla
2 lžičky sody
1 lžička soli
1 hrnek mléka
máslo na potření řepy
Nejdříve si očistíme, oloupeme a nakrájíme červenou řepu. Nakrájenou řepu vložíme do pekáče a potřeme máslem a dáme péct do trouby. Řepu v troubě pečeme cca 25 minut na 180 stupňů. Když upečená řepa vychladne, umixujeme ji v mixéru společně se všemi ingrediencemi (pouze tmavou čokoládu si necháváme na polevu, kokos na posypání). Vznikne hladká směs bez hrudek.
Rozmixovanou směs nalijeme do vymazané formy na bábovku a pečeme asi 60 minut na 180 stupňů. Bábovku můžeme průběžně kontrolovat tím, že ji propíchneme špejlí.
Hotová je ve chvíli, kdy na vytažené špejli není žádné těsto. Po upečení necháme bábovku vychladnout. Ve vodní lázni si rozpustíme tmavou čokoládu a celou bábovku polijeme rozpuštěnou čokoládou. Na závěr ji ještě můžeme posypat kokosem.