Slzovka obecná je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy mají silné čisticí účinky a používají se v tradičním léčitelství k detoxikaci organismu. Podporuje také funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků a má příznivý vliv na zdraví pokožky celého těla.
Slzovka obecná je jednoletá tropická travina a obilovina, které se říká též Slzovka porcelánová, Perličkový ječmen nebo Jobovy slzy (čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi). Tato rostlina má rozvětvený stonek s výraznými kolínky (podobně jako u bambusů). Dorůstá obvykle do výšky 1 – 2 metry, její listy jsou tmavozelené, 20 – 50 cm dlouhé a široké 5 cm, jejich okraje jsou mírně vlnité. Květenstvím je lata, květy jsou poměrně nevýrazné, ale dozráváním se jejich semeník mění v lesklé bílé až modrošedé kuličky, o průměru 6 – 12 mm. Právě toto jsou ony charakteristické „slzy“, které vznikají ztvrdnutím pochvy listenů, uzavírajících samičí květy. Tato semena mají značnou klíčivost a úroda dozrává v tropických oblastech přibližně 4 – 5 měsíců po vysetí.
Použití slzovky obecné
Tato rostlina je pěstována jakožto pícnina a její semena se užívají k výrobě mouky. Rozšířena byla hojně v Indii, kde ji však nahrazuje v současné době spíše kukuřice. Slzovka obecná je známá v Číně, kde se zase používá do polévek. Pražená s cukrem se pojídá jako cukrovinka, nebo loupaná podobně jako burské oříšky je pochutinou. Z pražených loupaných semen se připravuje kávová náhražka, používá se rovněž jako náhrada prosa.
V oblasti svého výskytu se využívá i v lidovém léčitelství, je prostředkem proti průjmům, zánětům močového měchýře, otokům, proti horečce, zápalu plic i proti střevním cizopasníkům. Užívá se i proti různým druhům zhoubných nádorů, v jeho semenech se vyskytuje coixenolid, který má skutečně protirakovinné účinky. Používána je též proti avitaminóze. Tvrdá semena se používají také k výrobě různých ozdobných předmětů, třeba náramků a řetízků, v křesťanských oblastech růženců. V mírném pásu se slzovka obecná pěstuje v zahradách a sedech jako ozdobná travina.
Účinky slzovky obecné
Kromě již výše uvedených účinků se tato obilovina užívá k detoxikaci organismu, podporuje funkci sleziny, pomáhá při trávení masa a tuků.
Podpůrné léčby slzovkou obecnou se užívá především při:
- detoxikaci organismu
- celkovém zahlenění
- zánětech močového měchýře
- otocích a bolestech kloubů i svalů
- bradavicích a akné
- střevních parazitech a zažívacích obtížích
- nedokonalostech pleti
Slzovka obecná v čínské medicíně
Slzovce obecné se přezdívá pro její účinky a vzhled také bílá perla východu a je jednou z léčivek v tradiční čínské medicíně. Dle čínské medicíny je slzovka antioxidantem, který čistí organismus od všech nánosů, očišťuje organismus od zahlenění, léčí dnu, žlučníkové a ledvinové kameny a písek, revmatická onemocnění, artrózu, vysoký krevní tlak, obezitu, potíže s cholesterolem a aterosklerózou. Může být užitečným pomocníkem při celiakii nebo Crohnově chorobě.
V čínské medicíně je velmi uznávaná i pro svoji schopnost uvolňovat zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, například cysty, myomy, strumy, fibromy, různé nádory i otoky.
Slzovka obecná posiluje žaludek i slezinu a z organismu odvádí přebytečnou vodu, její účinky jsou močopudné.
Při kašli a různých respiračních onemocněních pomáhá posílit plíce.
Pokožku udržuje hebkou a vláčnou, chrání před ekzémy, pomáhá léčit zánětlivá onemocnění kůže – např. lupénku, akné, bércové vředy atd. Dle čínské tradice se věří i tomu, že zpomaluje šedivění vlasů a užívá se pro jakýsi „restart“ organismu, zbavení se únavy a všeho přebytečného.
V Číně se slzovka užívá na začátku podzimu pro posílení obranyschopnosti (především dětské imunity organismu). Pojídá se pak po dobu 3 týdnů každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve.
- lishi jianpi – odvádí vlhkost a posiluje slezinu
- lishi chubi – odvádí vlhkost a odstraňuje blokády
- qingrepainong – pročišťuje horkost a vytlačuje hnis
Slzovka a její uplatnění v kuchyni
Slzovka obecná má v kuchyni široké uplatnění, v Indii se z ní vyrábí mouka, v Číně se přidává do polévek a různých směsí, podává se jako příloha a je možné ji připravovat i na sladko jako pochutinu. Slzovka obecná neobsahuje lepek!
Jobovy slzy koupíte i u nás, a proto je neváhejte vyzkoušet v kulinářském umění. Zkuste je přidat do polévky, rozmixovaná směs může sloužit jako základ pro pomazánku, nebo z nich vyrobte placičky, které potom osmažíte. Zapečená směs je obdobou sekané či nákypu. Vynikající je slzovka obecná s houbami.
Využití slzovky v kuchyni je tedy následující:
- vařená jako příloha
- odvar do zdravotních čajů
- do polévek
- uvařená rozmixovaná jako přídavek do kaší, placek, pomazánek, nákypů a sekaných
- umletá – na zahuštění omáček
- obdobné použití jako s běžnou moukou
Vyzkoušejte třeba i některé z následujících inspirativních a chutných receptů.
Karbanátky ze slzovky
Ingredience
- 4 lžíce slzovky obecné
- 1 malá cuketa
- 2 jarní cibulky
- 2 mrkve
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- 1 lžíce strouhaného sýra
- 200 g mletého masa nebo sojového granulátu
- pepř, sůl, kmín a pažitka, petrželka (nejlépe čerstvé)
Karbanátky ze slzovky – postup přípravy
Ve vodě necháme slzovku asi půl hodiny odležet, pak ji asi hodinu vaříme doměkka. Scedíme ji a rozmačkáme. Na jemném struhadle si nastrouháme mrkev a cuketu, vodu z nich slijeme. Cibulku a bylinky i česnek nakrájíme najemno. Vše smícháme, směs okořeníme a vytváříme z ní placičky. Ty potom zprudka osmahneme na rozpáleném oleji a poté zlehka dopečeme. V případě, že se směs jeví jako příliš řídká, je možné přidat trochu strouhanky.
Vynikající čínská polévka se slzovkou
Ingredience
- 1/2 kuřete
- 5 polévkových lžic slzovky obecné
- 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru
- 200 g pokrájených čerstvých hub
- 2 nasekané natě jarní cibulky
- 2 polévkové lžíce rýžového vína
- 2 polévkové lžíce kustovnice čínské
- sůl, pepř
Čínská polévka se slzovkou – postup přípravy
Do hrnce s vodou vložíme vykostěné a na kousky nakrájené kuře, přivedeme k varu, přidáme ještě zázvor a slzovku, kterou předtím alespoň 30 minut máčíme ve vodě. Vaříme na lehkém varu cca něco přes hodinku. Všechny ostatní ingredience přidáme a vaříme po dobu dalších 15 minut. Na závěr dosolíme a pepříme.
Několik rad a tipů pro vaření slzovky na závěr
- Slzovku vždy řádně propláchněte pod tekoucí vodou a poté máčejte. V receptech bývá uvedeno minimálně 30 minut, nic však nezkazíte, když si slzovku namočíte den předem.
- K slzovce připravované na slano je vždy dobré přidat při vaření kořenovou zeleninu, kterou na konci vaření vyjmete, či rozmixovanou do jídla můžete přidat.
- Pro obohacení o minerály, přidejte k slzovce při vaření ještě některý druh mořské řasy.
Zdravé recepty z čínské medicíny
Mrkev se slzovkou pro posílení imunity
Ingredience
- 500 g mrkve nakrájené na kostky
- 1 kg slzovky
- trocha třtinového cukru
Mrkev se slzovkou – postup přípravy
Mrkev nejprve nakrájíme na kostky a horkou vodou spaříme či lehce povaříme. V dalším hrnci pak uvaříme 1 kg slzovky, vaříme ji po dobu hodiny a půl, až se změní na lepivou a hustou kaši. Poté mrkev a slzovku smícháme dohromady a ještě chvíli povaříme, můžeme přidat i trochu třtinového cukru. Ideálně užívejte misku této směsi denně – 250 ml – jako prevenci před nachlazeními a pro zvýšení obranyschopnosti organismu. Lze užívat i při nemoci, odstraňuje vlhkost a hleny z organismu. V čínské medicíně se užívá i proti začínajícímu šedému zákalu (velmi účinné).
Kaše ze slzovky
Na 2 díly slzovky přidejte 1 díl vody a dejte povařit na mírném ohni cca na dobu 1 hodiny, dokud se voda ze směsi nevyvaří. Směs odstavte a promíchejte. Protože se jedná o zrninu, je možné slzovku uvařit jak ve vodě, tak v páře. Výborná je jako příloha – poslouží jako kaše anebo se do kaše dá přidat.
Yimishui, slzovková voda
Před vařením slzovku opláchněte a na hodinu namočte do vody. Na 1 šálek slzovky potřebujete 20 šálků vody. Po hodině slzovku vařte ve stejné vodě bez pokličky po dobu 60 minut. Odvar se dá pít horký i zchladlý. Ledový slzovkový nápoj můžete obohatit o trochu čerstvé citrónové šťávy. V Koreji se pije v koncentrovanější podobě (méně vody) při trávicích obtížích charakterizovaných absencí chuti k jídlu a s pocity na zvracení.