Xylitol

Co je xylitol a odkud se bere?

Přírodní sladidlo Xylitol v bílé míse
Co je xylitol?

Čím to, že je xylitol tak skvělou alternativou tradičních cukrů? Xylitol je přirozeně se vyskytující sacharid, který vypadá a chutná stejně jako stolní cukr. Je to přírodní sladidlo, které lze získat z jakéhokoli dřevnatého vláknitého rostlinného materiálu.

Pro komerční účely se získává z obnovitelných zdrojů jako z kukuřičných palic, případně může být dalším, o něco méně ekologicky šetrným zdrojem také dřevo.

Xylitol se také přirozeně vyskytuje v našem těle – dospělý jedinec průměrné velikosti vyrobí při normálním metabolismu až 15 gramů xylitolu denně. Čistý xylitol je bílá krystalická látka, která vypadá a chutná jako cukr.

Kde se xylitol bere

Xylitol je v přírodě poměrně rozšířen a většina ovoce a zeleniny, kterou denně jíme, obsahuje nějaké množství xylitolu. Pro komerční účely se toto přírodní sladidlo získává ze dvou zdrojů: z kukuřičných palic nebo ze dřeva. Ačkoli konečný produkt je stejný, proces získávání xylitolu je u každého z těchto zdrojů různý.

Dáváme přednost xylitolu získanému z kukuřičných palic, jelikož je tento způsob šetrnější k životnímu prostředí a také trvale udržitelný. Kukuřičné palice jsou snadno obnovitelný zdroj a obvykle jsou na konci sezóny odpadním materiálem. Získávání xylitolu z kukuřičných palic, které vyrostou za 5 měsíců, je mnohem ekologičtější než získávání xylitolu ze stromů, které rostou 20 let.

Na světě existuje řada zařízení na výrobu xylitolu, většina se jich ovšem nachází v Číně. Xylitol nabízíne pod značkou Via Naturae je konkrétně z Finských stromů a pochází z dokonale čisté přírody.

Znovu bychom chtěli zdůraznit, že xylitol získaný ze dřeva je naprosto stejný jako xylitol získaný z jiných zdrojů, takže xylitol získaný ze dřeva a xylitol získaný z kukuřice se opravdu v ničem neliší. Jediným důvodem, proč kukuřici považujeme za lepší zdroj xylitolu, je výrazně větší šetrnost k životnímu prostředí.

Napsat komentář