Para ořechy

Mít nervy v kýblu? Tak to se vám s para ořechy nemůže stát 😊 Castaña-de-Brazil, neboli brazilské ořechy, jsou doma samozřejmě v Brazílii, ale daří se jim také v Bolívii nebo Peru. Strom, na kterém para ořechy najdeme, se jmenuje juvie ztepilá, což je krásný majestátní strom, dorůstající až 40-50 m.

Na stromě nenajdeme přímo ořechy jako třeba u vlašáků nebo lískových ořechů, ale kulatý plod o průměru až 30 cm, který může vážit celé 2 kilogramy. Uvnitř jsou uložena trojhranná semena, která jsou poskládána podobně jako měsíčky v mandarince. A to jsou právě chutné para ořechy.

Para ořechy dostaly název po spolkovém brazilském státu Pará, ale můžeme je najít i pod názvy juviové ořechy nebo brazilské kaštany. Pěstování para ořechů je velmi náročné především na ruční práci. V období sklizně se denně ručně sbírají a aby se daly dobře rozlousknout, ošetřují se horkou parou a následně studenou vodou. Louskají se ručně, tuto práci zastávají ženy. Většinou se para ořechy prodávají loupané, protože jejich skořápka je opravdu velmi tvrdá.

Para ořechy jsou velmi ceněny pro svou lahodnou nasládlou chuť, ale také pro své zdravotní účinky. Disponují podobnými zdravotními výhodami jako ostatní ořechy, ale jednu výjimečnost mají. Obsahují nejvíc selenu ze všech ořechů. Pro lepší představu, doporučená denní dávka selenu je ve 100 g para ořechů pokrytá na 3485 procent 😊 Selen je významným antioxidantem, zabraňuje kornatění tepen, cirhóze jater a rakovině plic, prsu a jater. I tady však platí všeho s mírou, jelikož při velké a časté konzumaci může dojít k předávkování.

Para ořechy tedy stačí konzumovat v malém množství, 2-4 kousky denně. Ořech by měl být na lomu bílý nebo slonovinový, pokud tomu tak není, může to být známka plísně. I pokud je ořech nahořklý, tak jej nekonzumujte, pro vysoký obsah tuku totiž ořechy mohou rychleji žluknout. U para ořechů se opravdu dívejte na cenu, příliš nízká cena může být podezřelá (ořechy mohou být například již dlouho uskladněné).

Mezi vegetariány a vegany jsou para ořechy ceněny pro svůj vysoký obsah rostlinných bílkovin. Dále obsahují až 66 % tuku, vitamíny skupiny B, vitamín E, z minerálů pak především selen, železo, hořčík, draslík a fosfor. Ořechy bychom měli konzumovat především při velkém nervovém vypětí, při výpadcích paměti, špatné koncentraci. Díky vysokému obsahu vitamínu B1 (vyšší obsah mají jen pšeničné klíčky, pivní kvasnice, slunečnicová semínka a piniové oříšky) by měli para ořechy konzumovat ti, kteří se snaží přestat s kouřením, protože vitamín B1 má příznivý vliv na nervovou soustavu.

Para a jejich účinky na naše zdraví

  • pomáhají při odvykání kouření
  • nejbohatší zdroj selenu
  • prospívají trávení a vyprazdňování
  • pozitivní účinky při hubnutí
  • podporuje růst svalů (vysoký obsah bílkovin)
  • zrychlují metabolismus
  • snižují hladinu špatného cholesterolu
  • zpevňují a zprůchodňují cévy
  • působí proti kardiovaskulárním onemocněním
  • prevence rakoviny
  • příznivě působí na nervovou soustavu, při depresích, výpadcích paměti, špatně koncentraci

• zdroj omega kyselin, podporují růst vlasů, nehtů a prospívají pokožce

Napsat komentář